Forum » Relationer på jobbet » Kontorslandskap
Skapad 29 Oct 2007 10:39
Antal svar: 22 st
Visats 4276 ggr
Visa inlägg:
#1
Anonym
29 Oct 2007 10:39
Söker lite nya jobb och ett är jag lite sugen på men det innebär att man ska sitta i kontorslandskap och det lockar mig inte det minsta. Jag vill gärna ha eget kontor där jag kan få vara i fred. Å andra sidan har jag aldrig suttit i kontorslandskap, så det kanske bara är mina fördomar. Vad tycker ni andra?
#2
Anonym
29 Oct 2007 12:41
Har växlat mellan eget o landskap. Och i de allra flesta fall trivts mycket bättre i landskap. Om det är genomtänkt planerat och möblerat ger det inga störningar alls, tycker jag. Du har dina närmaste kollegor inom prathåll när du behöver, du snappar upp viktig info i förbifarten, kan lösa många frågor genom en snabb fråga ut i rummet, du ser om de du söker är på plats utan att behöva ringa och kolla. Du får mer gjort, och har roligare!
#3
Anonym
29 Oct 2007 14:32
Det beror på vilket jobb du har. Som redigerare på tidning vore allt annat än landskap otänkbart, där jobbar man i team och det är kul! Man skärmar av ljudmattan efter ett tag. Ett "landskap" med tre, två eller en person är värre, men det kanske mer räknas som delat rum. Jag har suttit mittemot en person med extremt påträngade röst som klöv alla mina tankar i flera delar, och jag var inte ensam om att bli galen. Samma person "trampade" och "trummade" med fötterna när hon blev stressad. Personen sa: Hoppas det inte stör dig! Njaej... det var ett helvete. Hur får man en person att sluta med tics som antagligen pågått hela livet? Jag räknade dagarna tills jag skulle sluta det jobbet. Där gick det inte heller att göra intervjuer per telefon eftersom jag inte hörde vad personen i telefonen sa när den extrembullrige chefen och personen med klyvarrösten diskuterade 30 cm. från mitt bord. Man kan sitta för tätt! Jag har också försökt läsa juridiska texter som kräver en viss koncentration i ett kontorslandskap som var helt sjukt uppbyggt: Man satt tre i rad i långa rader. Skrivborden hade ingen luft mellan sig och jag satt mellan en person som ansvarade för internationella relationer - det vill säga engelska samtal dagarna i ända - och en konferensbokare på andra sidan - även det ständiga och manierade samtal. Det var sjukt jobbigt! Så; kontorslandskap med luft mellan borden, tillräckligt många skränhalsar eller delade arbetsuppgifter fungerar. Allt annat är en plåga. Kolla upp hur det ser ut där du ska sitta. Det går inte att avgöra utan att se hur landskapet är planerat. Delat rum kan också vara roligt. Jag har haft otroligt roliga kollegor där vi satt två i varje rum. På ett jobb hade jag däremot otur: En kvinna som "smackade" varje gång hon drack vatten och det gjorde hon konstant. Dessutom skvallrade hon i telefon halva dagarna så fort chefen inte var där kan man säga. Och när hennes syster dök upp och vi satt tre i rummet med två snattertjejer var det lika bra att sluta jobba där. När alla jobbar funkar det, det är de där hiskeliga utropen och utbrotten som kan störa en hjärna. Man måste ta hänsyn mot andra när man jobbar och i delade rum minimera sitt privata snack.
#4
Anonym
29 Oct 2007 16:07
Instämmer med #1 att man kommer långt med planering och möblering. Dessutom tror jag man tjänar mkt på att sätta upp uttalade regler för hur man arbetar i kontorslandskap. Det bör också finnas lättåtkomliga rum med t.ex. dator, tfn och whiteboard, som kan användas när avskildhet önskas. En gnutta öppen kommunikation på det, så är förutsättningarna för att trivas goda. Läs gärna [link:http://www.arbetsmiljoupplysningen.se/AFATemplates/FocusTextPage____9886.aspx] Jag trivs bäst i öppna landskap[/link]
#5
Anonym
29 Oct 2007 16:27
Verkar minst sagt lite underligt om ditt främsta skäl för att inte söka/eller ta jobbet du tycker verkar vara intressant är att du måste sitta i landskap? Om det faktiskt är på det sättet är det ett handikapp för din egen utveckling.
#6
Anonym
29 Oct 2007 16:29
Jag har för mig att jag sett någon undersökning som pekar på hur effektiviteten sjunker kraftigt i kontorslandskap. Någon som har den källan? En del företag rationaliserar genom att flytta till "yteffektiva" lokaler, men det de vinner på sänkt kontorshyra kan i sämsta fall leda till sänkt produktivitet. Det finns många, många kontorslandskap som missar det #4 tar upp. Små akvarier för enskild läsning när kontorsmiljön stör kan vara bokningsbara, så den som söker läsro får flytta runt. Det finns inte datorer i rummen och det enda som är mobilt är mobilen. Om man gjorde hela kontoret mobilt, men företag kör tyvärr bara halva tanken när de planerar för sänkta kostnader. Tänk om man planerade för ÖKAD effektivitet i stället? Har hittills bara sett industrimiljöer utgå från det, kontorsmoduler ska endast dra ner på kostnaderna. Så länge det synsättet råder tror jag att många misslyckade arbetsmiljöer skapas.
#7
Anonym
29 Oct 2007 18:53
Jag arbetar i öppet kontorslandskap och det har både positiva och negativa sidor. De positiva är att man har en bättre koll på vad som händer inom andra avdelningar inom företaget. *(dvs om man har stora öron och skarpa ögon)* Det negativa är det är svårt att prata öppet om vissa saker, då vi har viss brist på rum för ostördhet. Sen är det lätt att fråga folk på ett lite mer informellt sätt om diverse olika saker man undrar över. Nackdelen med detta är att man kan bli störd av folk som hänger över ens skrivbord. *(Men oftast är det rätt bra)* Fördelen som ny är att man snabbt får en överblick både på de sociala strukturerna samt vad folk inom arbetar med. Men som sagt tidigare borde det i öppna kontorslandskap finnas utrymme för avskildhet och "snack rum". Stängda dörrar med gröna och röda lampor känns 70:tal.
#8
Anonym
30 Oct 2007 09:34
Det kan nog vara olika hur man fungerar och vad man arbetar med. Men för min del så undviker jag gärna kontorslandskap: Tänk dig att du försöker tala i telefon med någon som bryter duktigt på engelska. Samtalet är viktigt! Samtidigt har du ett par kollegor runt omkring som pratar jobb eller privatliv. Eller du har ett viktigt dokument att läsa eller skriva med skaplig komplex information. Återigen har du kollegor runt omkring som har parallella diskussioner om helt andra ämnen. Öronproppar, MP3-spelare mm kan hjälpa men eget rum är ett mycket bättre alternativ.
#9
Anonym
30 Oct 2007 09:45
Kontorslandskap är bra för de som går till jobbet för att fika och vara sociala. Just nu vill jag göra något mycket otrevligt med några kolleger för överdrivet uppvisande av just dessa egenskaper. De sitter naturligtvis i landskap, denna kvarleva från "dynamiska miljöer" under 90-talets IT-bubbla.
#10
Anonym
30 Oct 2007 10:07
har man ngt val? ;) Här på Sony Ericsson sitter majoriteten i kontorslandskap. Får att ha eget rum krävs det en rätt hög position. Cheferna på min gamla avd & även på min nya avd måste dela rum.
#11
Anonym
30 Oct 2007 10:22
En förutsättning för att kontorslandskap ska fungera, vilket jag tycker att det gör i mitt fall, är att det finns god tillgång till enskilda tysta rum där man kan sätta sig när man ska prata i telefon, tänka, läsa eller skriva. Men det trodde jag att alla moderna kontorslandskap hade?
#12
Anonym
30 Oct 2007 16:41
Hos oss sitter alla i samma kontorslandskapet, HR, Ekonomi, Marknad, Chefer *inkluderat VD*
#13
Anonym
30 Oct 2007 17:14
Satt länge och väl i eget rum, fram tills jag fick en ny kollega som jag skulle arbeta tätt tillsammans med och efter mycket velande flyttade jag ut till den del av vårt kontor som har öppen yta för att sitta mitt mot denne kollega. ' ...Nu skulle jag verkligen inte vilja sitta inne på eget rum igen.
#14
Anonym
30 Oct 2007 17:55
Oj. Finns det alltså företag som låter folk sitta i egna rum? På allvar, jag trodde inte att alternativet eget rum fanns idag. Jag kan inte komma på ett enda större företag jag har besökt där folk har suttit i egna rum, jag var helt övertygad om att kontorslandskap var standard. Hos oss sitter alla inklusive chefer i kontorslandskap.
#15
Anonym
30 Oct 2007 21:29
Jag har provat båda varianterna - och har väl kunnat acceptera både landskap och eget kontor. Men nu - om jag skulle ta en anställning igen (iofs helt osannolikt) - skulle bara ett eget rum vara valet... Att sitta i landskap och kreera är för svårt för mig - om det inte är blant andra formgivare som är vana att inte hela tiden titta och komma fram och undra "vad det är för nya kul grejor du håller på med nu"... Jag har som sagt varit där - och vill inte dit igen :-) Ja - jag fixade eget kontor/ ateljé. Och blev riktig effektiv igen...
#16
Anonym
30 Oct 2007 22:10
Alltså slutsatsen måste vara att den optimala arbetsivaren ger dig de bästa förutsättningarna för att prestera max. I fysisk arbstsmiljö. Eftersom vi är olika inlärningstyper.
#17
Anonym
31 Oct 2007 09:55
Eget kontor: + ostörd miljö + kan alltid stänga dörren. + stort eget utrymme för litteratur, mtrl, mm + egen whiteboard + stora arbetsbord, funkar som mötesplats - lite osocialt - lätt att bli "bortglömd" om man sitter avsides och ensam Kontorslandskap: + socialt + lätt att få info av kollegor + lätt att få överblick över personal - stor risk för störd miljö - koncentrationssvårigheter - kan inte sköta jobbet på rätt sätt = produktionsbortfall - lätt att det blir för mycket "kackel" - ingen privat sfär Det bästa hittills för mig har varit att jobba 2-3 pers i samma rum, dvs lite socialt och kollegialt men samtidigt tillräckligt tyst och avskiljt för att kunna jobba ordentligt. Detta kräver dock att personerna fungerar ihop och inte stör ut varandra.
#18
Anonym
31 Oct 2007 17:33
Kände precis som du när jag bytte jobb. Det finns såklart bättre och sämre platser i ett kontorslandskap. Jag har förmånen att sitta vid ett fönster och har dagsljus in. Där jag först satt hade jag inget naturligt ljus och led av det. Kontentan är att det är inga större bekymmer men landskap ser olika ut och därför finns bättre och sämre platser även här. Sitter gärna kvar.
#19
Anonym
31 Oct 2007 19:01
Jag har provat både trad. kontor och öppna landskap. Jag är klart för den öppna lösningen men den kräver bl a: * respekt - när jag ser att kollegan är koncentrerad så stör jag inte, när jag pratar i telefon rör jag mig bort från kollegor som kan bli störda. Jag går in i telefonbås el liknande. * att det gäller ALLA. japp, även chefen, ledningsgruppen etc. * att det går att skapa flexibla grupper - sitter man alltid på samma ställe tycker jag att man missat poängen - att ibland skapa dynamik. Undantag för vissa funktioner, möjligen - men inte säkert... Många av avisidorna tycker jag vi löste med bra och tydligt management!
#20
Anonym
2 Nov 2007 08:16
Hej Jag har också prövat båda. Idag sitter jag i ett kontorslandskap och jag tycker det är perfekt. Jag skulle inte vilja sitta själv i ett rum. Som chef får du dessutom en bra känsla för hur företaget går. Du kan ta på känslan i ett öppet landskap. Ljudnivå som man kan tro ska störa en märker du inget av efter ett tag. Sedan vill du inte vara utan sårlet som blir. Vill du verkligen koncentrera dig till 150% ta en ipod och lyssna på något annat. Sammanfattning fem plus för öppet landskap
#21
Anonym
2 Nov 2007 12:09
Det mesta har sagts i detta ämne redan. Mina absoluta favorit är kontorslandskap. Varför? Den ensiklt bästa fördelen är "nätvkerandet". Alla känner alla.
#22
Anonym
2 Nov 2007 14:20
Landskap är outstanding, man får energi från sina kollegor, man ser liv och rörelse och ser människor. Jag har en gång suttit i eget rum och höll rent ut sagt på att ruttna bort, jag skulle inte överhuvudtaget klara av att jobba i ett eget rum, det är verkligen en energi tjuv. Får du möjligheten se till att få jobba i landskap. Det är bara bra och du får bättre kontakt med dina kollegor och lär känna människorna som jobbar på din arbetsplats.
#23
Anonym
2 Nov 2007 14:29
Jag föredrar rum, om jag ska skriva krävande rapporter jobbar jag helst hemma eller på eget kontor med stängd dörr. Jag jobbar inte lika effektivt i landskap, det finns studier som visar att det är 'billigt' att låta de anställda sitta i blir 'dyrt', då man jobbar mer ineffektivt.

Sök

Sök forum

Internationell Karriär

SPONSRAT INNEHÅLL
Gör internationell karriär hos:
Är du sugen på att skapa en egen forumtråd?

Senaste foruminläggen

Hungrig webbutvecklare
Hej,Jag driver ett antal hemsidor inom olika branscher, bland annat är jag aktiv med sidan faktur...
Funderar du på Starta Eget? - Få ett färdigt koncept. Info i Landskrona & Hässleholm
Ångrar mig
Hej,Jag bytt jobb efter 6,5 år på tidigare arbetsplats. Anledningen till att jag bytte var att ja...
Bloggare sökes
Söker bloggare.Maila mikael@playros.com för mer info.
Sexhandeln
Boken hittar ni på Adlibris för ett väldigt bra pris, otroligt läsvärd bok! Rolig, spännande och ...