Forum » Lounge öppna » Progressiva glasögon, är det bra eller dåligt?
Skapad 8 Dec 2006 13:05
Antal svar: 18 st
Visats 6454 ggr
Visa inlägg:
#1
Anonym
8 Dec 2006 13:05
Jaha, så tycker optikern att det är läge att satsa på progressiva glasögon. Jag är skeptisk! Vad säger ni som har progressiva glasögon, hur funkar det? För min del handlar det om att få lite bättre syn för läsning (är närsynt redan) - men är det värt allt strul när glasögonen inte kommer att fungera för skogspromenader (som om jag gick mycket i skogen :)), cykling kräver träning för att sikten mot marken blir annorlunda och det skulle betyda att de gamla trista bågarna ska sparas för utflykter som kräver bra markseende. Hilfe, bitte! Alternativet är ju avståndsbågar ("vanliga glasögon") och läsglasögon vid behov. Och kanske terminalbågar. Hur gör ni som är närsynta och begåvats med åldersrelaterat suddigt närseende?
#2
Anonym
8 Dec 2006 13:17
Har såna sen några år tbx och det funkar bra på alla avstånd tycker jag. "Utlösande" faktor var att de glasögon jag hade inte funkade på nära håll med "håruppskjutning" som följd. De jag nu har sitter där de sitter även när jag läser/knappar på datorn (sänker blicken) samtidigt som de funkar på längre håll (höjer blicken).
#3
Anonym
8 Dec 2006 13:19
Jag är närsynt och har forfarande mina kontaktlinser för att korrigera närsyntheten så jag kan exempelvis köra bil.. Underlättar ju liksom att se bilen innan jag hänger på bilens kofångare bak.. Däremot eftersom jag också har fått sk åldersförändringar så har jag progressiva glasögon, som funkar för att läsa och terminalarbete. Min förre arbetsgivare betalade dessa.. man kan alltså få progressiva terminalglasögon av sin arbetsgivare och enl skattereglerna är det helt ok.. om man har ett arbete där man skall både kunna läsa på terminalen och sedan på olika papper på skrivbordet
#4
Anonym
8 Dec 2006 13:22
Är rejält närsynt o har (endags)linser. Min lösning är att "till vardags" har jag ena linsen 0,75 dioptrier för svag - dvs jag är lite närsynt trots linsen. Med det ögat ser jag bra att läsa, men ser ändå bra/fullgott på håll med det andra. Vill jag se extrem bra på långt håll (golf, lång nattkörning med bil, osv) sätter jag in en lins med full styrka i båda ögonen. Funkar faktiskt jättebra - blev rekommenderad det av en optiker. Ögat/hjärnan ställer om på 10-15 sekunder.
#5
Anonym
8 Dec 2006 13:40
3 Det är ju en variant att ha olika linser. Jag har brytningsfel också som gör att varje-dag-linser inte fungerar för mig. Fick rådet att kombinera mina linser med "bensinmacksbågar" med +1 om jag inte ser tillräckligt bra på nära håll så det känns som en bra lösning. Vad gör du om du är förkyld, då har du väl glasögon? Jag har sällan glasögon, men då vill man ju känna sig okej och helst inte ha tre par... ett par progressiva för cityliv och läsning, ett par terminalbågar och ett par för friluftsliv. Blir ju dyrt om det som optikern säger är läge att byta vart fjärde år och inte vart tionde som jag kört med tills nu. Därför funderar jag på ett par avståndsglas och ett par läsbågar... och ett par terminalbågar om jag känner att det behövs, har inte känt det hittills. *bryderi* (Lyckades förhandla mig till att optikerna bjuder på terminalbågarna, så kostnaden är eg. inte problemet utan att de nya snygga bågarna blir begränsade för still-life. 2 Byter du glasögon om du måste se på håll? Jag vill inte hålla på och byta bågar hela tiden... har egentligen inget problem med att se på dataskärmen, men progressiva ska ju inte fungera med terminalarbete, risk för "örnnacke", därav min tveksamhet till att byta bort mina avståndsglas mot progressiva, är ju van vid att se halvtaskigt... 1 Har du sk. rumsprogressiva glas? Bra att det fungerar för dig! Läste på nätet att en arbetsgivare inte betalar för terminalbågar som är progressiva då det kan ge "örnnacke". Om man ska ha progressiva enl. optikern ska det vara minst 80 cm. till datorn, men oftast sitter man närmare än så och då blir det enkelslipade, med följden att jag som har -6 i närsynthet inte ser folk som kommer in i rummet. *dribbla, dribbla med bågar, suck!*
#6
Anonym
8 Dec 2006 13:49
Re #4 De progressiva jag har har jag pröjsat själv och de funkar för mig, i synnerhet eftersom jag använder mig av laptop där skärmen hamnar i normal "läsposition", dvs en bit ner i synfältet. Arbetsgivare får/kan (för att det inte ska bli nån löneförmån för dig) endast betala för terminalglasögon i den mån att du behöver dem för att jobba med/vid dator (och inget annat). Svårt att göra såna progressiva (vilka bygger på principen titta på nära håll nere och långt håll uppe i glaset) eftersom du vid terminalarbete tittar uppe/mitt i glaset.
#7
Anonym
8 Dec 2006 14:05
#5--> ang skatteregler och progressiva.. så är det ok.. om du har den formen av arbete och som sagt, tillbringar det stipulerade antalet timmar per dag framför terminal. Ett bra och enkelt exempel på arbete där det är helt ok, att får progressiva terminalglasögon betalda av arbetsgivaren och det inte blir en löneförmån.. är exempelvis bankpersonal. Du kan inte som bankpersonal, ha ett par terminalglasögon (betalda av företaget) när du tittar på skärmen, för att i nästa stund, ta av dig dom, byta till dina egna läsglasögon, för att läsa på exempelvis insättningskvittot. Vid den sortens terminalarbete så är det helt ok skattemässigt att "ge" den anställde glasögon slipade för att anpassas dels för avståndet mellan ögonen och skärmen, dels vanligt "läsavstånd"
#8
Anonym
8 Dec 2006 14:43
Teknikmagasinet var grymt billiga på läsglas förut - mycket billigare än Statoil:-) Har nästan alltid linser, eftersom jag har turen att de funkar jättebra i ögonen. Jobbigt att hålla reda på "riktiga glasögon" - köp 5-10 par bensinmacksglasögon på en gång så att du alltid har ett par i närheten ...
#9
Anonym
10 Dec 2006 12:46
Puff
#10
Anonym
10 Dec 2006 13:09
Jag är ordentligt närsynt och har haft terminal-/läsglasögon (de är ungefär en dioptri "för svaga") sedan drygt tio år, och skaffade progressiva förra sommaren. Använder fortfarande terminalglasögonen då jag sitter vid PC:n, det är som balsam för ögonen jämfört med full styrka! Har man linser kan man skaffa ett par enklare läsglasögon med +1 så uppnår man samma effekt, precis som Leena skriver i #4. Det tog ett par veckor innan jag vant mig vid de progressiva, det funkade inte så bra att lägga huvudet på sne´ då, men det är en vanesak. Nu skulle jag inte byta tillbaka. Riktigt liten text (titta in på en ONOFF-butik, de har gott om små bokstäver! Kanske för att kompensera för versalerna i loggan?) läser jag bäst helt utan glasögon, eller över kanten på bågen.
#11
Anonym
10 Dec 2006 14:44
9 Hur är det att gå i trappor, cykla, vara ute i naturen med progressiva brillor; blir man osäker på var man sätter fötterna? Vad jag förstår går det inte att kolla ner på marken när man cyklar och det kan ju vara nödvändigt i vissa lägen. Alternativen för mig är: 1. Två glasögon: Ett par glasögon för långdistans och ett par för närseende. Terminalbågar kan jag skaffa om jag känner att jag behöver det, inte nödvändigt då. Nackdelen är kanske att jag upplever att bågarna för närseende är så bekväma att det blir mycket bytande mellan bågarna. 2. Tre glasögon: Ett par progressiva bågar för läsning och långdistans, ett par långdistansbågar för cykling och friluftsliv, ett par bågar för terminalarbete. Suck, vad ska jag välja? Jag har egentligen bara ett problem och det är att jag behöver se lite bättre på nära håll - om det är halvmörkt hemma; alltså normal belysning. Behöver lysrörsstarkt ljus för att se pyttig text.
#12
Anonym
10 Dec 2006 14:58
Re #10 Jag är "närsynt och har begåvats med åldersrelaterat suddigt närseende". (Dock inte så kraftigt åt något håll utan kan till nöds ta mig fram genom livet utan glasögon också.) Upplever med mina progressiva glasögon inga av de problem du förespeglar. Enda skillnaden mot inga glasögon alls/ej progressiva glasögon är att man får nicka/resa lite på huvudet så att man "tittar rätt" beroende på aktuellt fokus (när eller fjärrseende) i glasögonen.
#13
Anonym
10 Dec 2006 15:53
#10 Nejdå, mitt plåsterkonto är oförändrat lågt. Precis som Dag (#11, bl.a.) så har jag inte alls upplevt några (nya) problem att ta mig fram.
#14
Anonym
10 Dec 2006 18:11
Jag har testat progressiva linser, vilket var kanon! Blir dock lite dyrt i längden tycker jag. SÅ det blir i huvudsak linser samt läsglas (halvmodellen) som sitter mer eller mindre fastlimmade på näsan... Mellan varven låter jag ögonen vila i mina progressiva glas. jag har dem dock inte stadigt eftersom jag tröttnat på att läsa över kanten på dem.. dvs läsningen funkar inget vidare på dem...
#15
Anonym
10 Dec 2006 19:26
13 Vad menar du med "läsa över kanten"? Vitsen med progressiva glas ska ju vara att man ser bra både bra på nära håll (genom nedre delen av glasen) och långt håll (överst i glasen)?
#16
Anonym
10 Dec 2006 19:33
12 Hehe. Låter tryggt, men jag slår vad om att jag är betydligt mer klantig än du och dessutom har jag ett brytningsfel som inte funkar med vare sig standardglas eller standardlinser. Summa summarum kan det bli ganska äventyrligt trodde optikern, men hon menade att en del lär sig även om det kan vara mycket svårt. Ärliga rådgivning, måste man ju säga...
#17
borttagen medlem
11 Dec 2006 07:31
Mina första närprogressiva glasögon fick jag av dåvarande jobbet för ca 1,5 år sedan. De funkade så att jag kunde både jobba med datorn och läsa dokument samtidigt. Nödvändigt, eftersom jag satt och registrerade fakturor. Förresten ville jag absolut inte ha flera olika par som jag var tvungen att byta mellan hela tiden. Ute på stan gick jag utan glasögon men plockade upp dem när jag ville läsa prislappar osv. Nu har jag uppgraderat och skaffat litet starkare "arbetsprogressiva" glas och snyggare bågar. Där gick skatteåterbäringen för jag har pyntat dem själv. Nu kan jag läsa menyn på Gula Måsen som är det lunchställe jag har råd med numera. :) De funkar också som promenadglasögon men jag ser litet suddigt på långt håll. Synen är knivskarp upp till ca 5 meters håll. /Kattkvinnan, ser inte som en örn längre. :(
#18
Anonym
11 Dec 2006 09:10
Hej, Jag gav upp för ca 4 år sedan då jag ledsnade på att ha läsglasögon på långt ned på näsan och kände mig tokfrusterad när jag var ute och handlade. Jag har progressiva glas idag - 2,5 på läs, 1,5 på pc-avstånd samt 0.75 på långt håll (i början hade jag bara vanligt glas på långt håll)...samt astigmatism...och jag har dem jämt, behöver aldrig flytta dem för att göra varken det ena eller andra. Jag satte på mig dem i affären och gick hem nöjd direkt - inga problem alls. Den enda nackdel som jag kan "se" är när jag backar bilen och vänder mig om så tappar jag skärpa i sidorna, och när jag går nedför en trappa och vill titta på stegen så måste jag böja nacken lite mer än normalt :) Det är så skönt att slippa ha "ögonen" långt ned på näsan eller försöka hålla det jag ska läsa en bit bort för att kunna läsa :) Lycka till!
#19
Anonym
11 Dec 2006 16:45
#14 Om jag ska läsa med mina progressiva glas får jag antingen får slå ner blicken ganska långt ner mot golvet eller "läsa över kanten". Om glasen är felslipade eller om jag har för stor skillnad i när- o långtseende vet jag inte. Men så här fungerar de.

Sök

Sök forum

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:
Är du sugen på att skapa en egen forumtråd?

Senaste foruminläggen

Funderar du på Starta Eget? - Få ett färdigt koncept. Info i Landskrona & Hässleholm
Ångrar mig
Hej,Jag bytt jobb efter 6,5 år på tidigare arbetsplats. Anledningen till att jag bytte var att ja...
Bloggare sökes
Söker bloggare.Maila mikael@playros.com för mer info.
Sexhandeln
Boken hittar ni på Adlibris för ett väldigt bra pris, otroligt läsvärd bok! Rolig, spännande och ...
Vad kan jag be om i lön? - ja, återigen.

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!