Foto: Istockphoto

Fixa en vinnande spontanansökan

18 Dec 2008 15:25
1
0
15603 visningar
Vet du var du vill jobba? Grattis! Då kan du skicka in en spontanansökan direkt till företaget – kanske leder det till att du får drömjobbet. Här ger sex personalchefer sina bästa råd.

Från Qbranch: Martin Brorson, konsultchef

Från IKEA: Roland Idemyr, HR-chef

Från Kaupthing bank: Kerstin Unger, personaldirektör

Från LFV: Daniel Olofsson, HR-chef

Från JM: Annelie Roempke, personlansvarig

Från Sandvik AB: Maria Myrberg, personalansvarig

 

 

Vad är viktigast i en spontan-ansökan?

Martin: Det viktigaste är att den sökande har gjort en grundlig research om företaget. Det får inte vara en mall som har skickats ut till flera andra företag.

Roland: Att man skickar sin spontanansökan till rätt avdelning. Om du vill jobba som marknadsförare ska du skicka ansökan till marknadschefen, inte HR-chefen som många gör.

Kerstin: Att man är kunnig och påläst om företaget. Det imponerar!

Daniel: För mig är inte brevet det allra viktigaste, utan ett tydligt och klart cv. Det ska helst inte vara längre än två sidor.

Annelie: Det kan vara bra att skriva inom vilket område man vill jobba, till exempel projektering, produktion eller inredning. Många skriver bara vad de kan och har jobbat med tidigare.

Maria: Att beskriva vem man är (personliga egenskaper, styrkor) och varför man söker jobbet eller är intresserad av att jobba på företaget.

 

 

Nämn några sätt att hitta jobb som få tänker på!

Martin: Det bästa är att visa intresse för företaget och se möjlig-heter med att ta sommarjobb eller jobba några timmar i veckan vid sidan av studierna. Ett exempel kan vara att jobba med testning av mobiltelefoner.

Roland: Förutom att leta på nätet, i dags och fackpress är ett annat bra sätt att knyta kontakter genom praktik och ex-jobb. Det blir som en sorts provtjänstgöring.

Kerstin: Det är viktigt att man som student är aktiv, i kåren, på studentdagar och i nätverk. Arbetsmarknadsdagarna är ett bra sätt eftersom man då kommer i kontakt direkt med arbetsgivaren. Vi har anställt studenter på detta sätt.

Daniel: Ett fel som många gör är att till ett stort företag skicka sitt cv till personalchefen. Är man till exempelvis civilekonom är det mer fruktsamt att skicka in sin ansökan direkt till ekonomichefen.

Annelie: Erbjud dina tjänster under en period som ett projekt, till exempel att städa arkivet. Det kan vara ett sätt att komma in på ett företag och få möjlighet att visa vem man är.

Maria: Att söka jobb via intern­annonser kan vara ett effektivt sätt.

 

 

Hur ska jag gå till väga rent konkret när jag söker jobb?

Martin: Man måste ta reda på vad marknaden vill ha och ställer för krav. Det går inte att hoppa över något steg utan man måste alltid vara beredd att göra grunderna i arbetet först. Sedan avancera.

Roland: Det första steget är att fundera på vad du vill jobba med. Är du ekonom, vill du då jobba som business controller eller som marknadsförare? Det är viktigt att man har målstyrt sin ansökan.

Kerstin: Jag tycker att det viktigt att vara specifik i sin ansökan. Vilka områden intresserar mig, vad vill jag arbeta med och varför passar detta mig.

Daniel: Det bästa och mest effektiva är att ha många trådar ute, men sedan vänta ungefär två veckor med att följa upp. Man får inte vara för pushig. Det gör mig bara irriterad eftersom vi får in många spontanansökningar.

Annelie: Ring till personalavdelningen och skicka sedan in dina handlingar. En av tio har något som sticker ut och jag tycker ofta att det är kombinationen av formellt och informellt som fångar mitt intresse.

Maria: Läs annonsen och be att få förtydligat vad som eventuellt är oklart. Sedan är det viktigt att lyfta fram varför DU skulle passa bra för det specifika jobbet.

 

 

Hur ska jag marknadsföra mig om jag inte har så mycket erfarenhet att komma med?

Martin: Ett bra exempel är att vara med på arbetsmarknadsdagar där du får kontakt med företagsrepresentanter direkt. Sedan är det viktigt att vara ärlig, ofta märks det om man använder floskler.

Roland: Förutom det rent formella är det viktigt att vara personlig i sitt brev. Man ska inte vara för blyg och formell – det gäller att skriva på ett sätt som känns inspirerande att läsa.

Kerstin: Något man kan göra är att i sin kontakt med företaget ha fångat upp dess mål och värderingar. Det märks om man har lagt ner tid och gjort ett ordentligt grundarbete.

Daniel: Man får peka på att man kan tillföra desto mer energi och drivkraft, att man är beredd på att jobba med ett brett spektrum av arbetsuppgifter. Framhåll gärna i ditt cv att du behärskar ny teknik.

Annelie: Det är bra att lyfta fram de få erfarenheter man har och vad man lärde sig på det. Sedan är det intressant att veta vad det finns för ambition. Då kan jag se var den här personen skulle passa.

Maria: Beskriv dina starka egenskaper och lyft fram det du är bra på. Det är också viktigt att beskriva vad du önskar lära dig och förtydliga vilka områden intresse för utveckling finns.

 

 

Kan det vara dåligt för min karriär att ta ett jobb som jag egentligen är överkvalificerad för?

Martin: Har det varit lågkonjunktur ser jag hellre någon som har jobbat än någon som inte gjort något men samtidigt får det inte gå för lång tid heller.

Roland: Jag tror att det är ett jättebra sätt att komma in i organisationen. Att göra karriär handlar om att leverera. Levererar du får du uppmärksamhet och mer ansvar och nya möjligheter uppstår.

Kerstin: Nej, det gäller att visa att man är beredd att jobba och det är inte till ens nackdel. Sedan är det ett sätt att komma in på ett företag och visa att man är en bra person.

Daniel: Nej, om du inte blir kvar alltför länge utan snarare ser det som en språngbräda att ta dig vidare från. Dessutom kan det vara ett bra sätt att ta sig in i ett företag och visa att man vill ta sig framåt.

Annelie: Om det är en lägre nivå inom rätt bransch är det ett bra sätt att bygga upp sin kompetens.

Maria: Jag kan tänka mig att det till och med är tvärtom, att du har möjlighet att ”bredda dig” även om det kvalifikationsmässigt inte går helt i linje med din utbildning/erfarenhet.

 

 

Text: Sara Lidjan

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
16 Apr 2014 14:54
LEDARSKAP Är du chef eller ledare? Håll dig borta från de vanligaste chefsfällorna med tips från Mats Alvesson och Stefan Svenningsson, författare till boken Chefsliv – det ska fan vara chef.
Inga kommentarer: Kommentera
15 Apr 2014 18:15
STRESS OCH BALANS Semestern närmar sig och allt fler känner sig stressade över allt de måste hinna med innan ledigheten. Behöver du slappna av? Kolla in de här tipsen.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Apr 2014 17:57
PENGAR Barn till personer med hög status är i genomsnitt längre än barn till personer med låg status. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att våra levnadsvillkor har inflytande på hur långa vi blir.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Apr 2014 18:45
FRAMTIDENS KVINNLIGA LEDARE Kvinnor känner större ansvar för samhällsförändringar än män, enligt en undersökning från Ashoka, organisationen för socialt entreprenörskap.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Apr 2014 15:48
AKTUELLT Anställ personer med olika etnisk, social och kulturell bakgrund. Det tycker sex av tio svenskar, som vill se ökad mångfald på jobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
9 Apr 2014 13:28
PERSONLIG UTVECKLING Utvecklingssamtal är ett faktum på många arbetsplatser, vare sig du gillar det eller inte. Men hur överlever du detta, ofta kritiska, samtal med din chef? Nedan listar vi åtta tips för att ta kontroll över situationen.
Inga kommentarer: Kommentera
8 Apr 2014 14:59
PÅ JOBBET Känner du dig ibland som en bluff på jobbet? En titel utan substans? En karriärsballong vars största skräck är en synål? Lugn, du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Apr 2014 12:13
PERSONLIG UTVECKLING Tar du av dig skorna inomhus, säger tack hela tiden och är duktig på att facebooka? Då är du en typisk svensk, sett ur en utlännings ögon.
Inga kommentarer: Kommentera
4 Apr 2014 12:48
PÅ JOBBET Arbetar du som sjuksköterska eller lärare? Då är du med stor sannolikhet inte psykopat. Bland chefer och advokater däremot, finns fler psykopater eftersom dessa yrken inte kräver något känslomässig engagemang.
Inga kommentarer: Kommentera
3 Apr 2014 12:24
TIPS Annika Östberg och Paolo Roberto – de utsågs till Sveriges bästa talare 2013. Talarforum delade under Talargalan på Berns i Stockholm ut priset till årets bästa manliga respektive kvinnliga talare.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Apr 2014 13:40
AKTUELLT Polisen börjar ta betalt för fyllecell och Nokia uppdaterar sin gamla käpphäst 3310. Gick du på skämtet? Här listar vi de fem bästa skämten som företagen och organisationer försökte lura oss med.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Apr 2014 13:39
PÅ JOBBET Svenskar älskar internet. Så pass mycket att vi ligger i toppen av listan över den högsta internetanvändningen i världen. Men hur mycket surfar vi svenskar egentligen? Den nya internettjänsten Surfkoll ger dig svaret.
Inga kommentarer: Kommentera
31 Mar 2014 08:20
STRESS OCH BALANS Stress på jobbet eller problem i privatlivet. Vad som får oss att prestera sämre på arbetet beror helt på vem du frågar, de anställda själva eller ­arbetsgivarna.
Inga kommentarer: Kommentera
28 Mar 2014 08:20
JOBBINTERVJU Det är rekryteraren som står emellan dig och ditt drömjobb. Så vad gör du när intervjuaren visar sig vara riktigt dålig på sitt jobb? Här får du tipsen som räddar dig på mardrömsintervjuerna
Inga kommentarer: Kommentera
Inga kommentarer: Kommentera
27 Mar 2014 07:00
CV OCH PERSONLIGT BREV En rekryterare vill veta vad just du kan bidra med som anställd och det är bra om det är mer än stavfel. Kolla in cv-experten Charlotte Ulvros genomgång av Fredriks jobbansökan!
Inga kommentarer: Kommentera
26 Mar 2014 11:50
PÅ JOBBET Den 26 mars är för tredje året i rad lika med jobba hemma-dagen. Här tipsar experten Lena Lid Falkman om hur du jobbar bäst långt borta från kontoret.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Mar 2014 08:21
AKTUELLT Statusjakt, stress, ledarskap och hjärnan. Här tipsar Shortcut om fyra föreläsningar runt om i landet värda att kolla in.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Mar 2014 08:39
AKTUELLT Vilket är det bästa gör-det-själv-projektet och vad är det som är så himla bra med 2014 egentligen? Shortcuts tyckarpanel säger sitt om stort och smått. Håller du med dem?
Inga kommentarer: Kommentera
20 Mar 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Räcker tio minuters sömn och vilken app kan hjälpa dig att vakna bäst på morgonen? Här hittar du sanningarna som kan göra dina nätter fridfulla.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |
5 chefstyper och hur de vill styra dig
18 Mar 2014 12:28
"Sluta snacka skit om dig själv"
18 Mar 2014 09:53
Krönika: Sjukt lätt att starta eget
14 Mar 2014 10:22
LISTA: Här gör du bäst lönekarriär
13 Mar 2014 07:00
5 karriärmissar du gör bäst i att undvika
12 Mar 2014 13:07
Konsult inga konstigheter
11 Mar 2014 08:21
Hon bevisar makten i nätverkandet
10 Mar 2014 08:18
Alla talar om: feminismen
8 Mar 2014 09:12
6 sätt att bli omtyckt av kollegorna
7 Mar 2014 08:05
Så byter du karriär
5 Mar 2014 18:05
LISTA: Här finns jobben 2014
5 Mar 2014 08:30
Så stor är löneskillnaden
4 Mar 2014 11:16
6 tips på hur du kryddar din relation med jobbet
28 Feb 2014 08:15
Enkla tricket som ger ny energi
27 Feb 2014 07:02
Så charmar du rekryteraren
26 Feb 2014 14:42
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 130 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Unga chefer

SPONSRAT INNEHÅLL
Här kan du göra karriär som ung chef:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!