Foto: Istockphoto

Fixa en vinnande spontanansökan

18 Dec 2008 15:25
1
0
17158 visningar
Vet du var du vill jobba? Grattis! Då kan du skicka in en spontanansökan direkt till företaget – kanske leder det till att du får drömjobbet. Här ger sex personalchefer sina bästa råd.

Från Qbranch: Martin Brorson, konsultchef

Från IKEA: Roland Idemyr, HR-chef

Från Kaupthing bank: Kerstin Unger, personaldirektör

Från LFV: Daniel Olofsson, HR-chef

Från JM: Annelie Roempke, personlansvarig

Från Sandvik AB: Maria Myrberg, personalansvarig

 

 

Vad är viktigast i en spontan-ansökan?

Martin: Det viktigaste är att den sökande har gjort en grundlig research om företaget. Det får inte vara en mall som har skickats ut till flera andra företag.

Roland: Att man skickar sin spontanansökan till rätt avdelning. Om du vill jobba som marknadsförare ska du skicka ansökan till marknadschefen, inte HR-chefen som många gör.

Kerstin: Att man är kunnig och påläst om företaget. Det imponerar!

Daniel: För mig är inte brevet det allra viktigaste, utan ett tydligt och klart cv. Det ska helst inte vara längre än två sidor.

Annelie: Det kan vara bra att skriva inom vilket område man vill jobba, till exempel projektering, produktion eller inredning. Många skriver bara vad de kan och har jobbat med tidigare.

Maria: Att beskriva vem man är (personliga egenskaper, styrkor) och varför man söker jobbet eller är intresserad av att jobba på företaget.

 

 

Nämn några sätt att hitta jobb som få tänker på!

Martin: Det bästa är att visa intresse för företaget och se möjlig-heter med att ta sommarjobb eller jobba några timmar i veckan vid sidan av studierna. Ett exempel kan vara att jobba med testning av mobiltelefoner.

Roland: Förutom att leta på nätet, i dags och fackpress är ett annat bra sätt att knyta kontakter genom praktik och ex-jobb. Det blir som en sorts provtjänstgöring.

Kerstin: Det är viktigt att man som student är aktiv, i kåren, på studentdagar och i nätverk. Arbetsmarknadsdagarna är ett bra sätt eftersom man då kommer i kontakt direkt med arbetsgivaren. Vi har anställt studenter på detta sätt.

Daniel: Ett fel som många gör är att till ett stort företag skicka sitt cv till personalchefen. Är man till exempelvis civilekonom är det mer fruktsamt att skicka in sin ansökan direkt till ekonomichefen.

Annelie: Erbjud dina tjänster under en period som ett projekt, till exempel att städa arkivet. Det kan vara ett sätt att komma in på ett företag och få möjlighet att visa vem man är.

Maria: Att söka jobb via intern­annonser kan vara ett effektivt sätt.

 

 

Hur ska jag gå till väga rent konkret när jag söker jobb?

Martin: Man måste ta reda på vad marknaden vill ha och ställer för krav. Det går inte att hoppa över något steg utan man måste alltid vara beredd att göra grunderna i arbetet först. Sedan avancera.

Roland: Det första steget är att fundera på vad du vill jobba med. Är du ekonom, vill du då jobba som business controller eller som marknadsförare? Det är viktigt att man har målstyrt sin ansökan.

Kerstin: Jag tycker att det viktigt att vara specifik i sin ansökan. Vilka områden intresserar mig, vad vill jag arbeta med och varför passar detta mig.

Daniel: Det bästa och mest effektiva är att ha många trådar ute, men sedan vänta ungefär två veckor med att följa upp. Man får inte vara för pushig. Det gör mig bara irriterad eftersom vi får in många spontanansökningar.

Annelie: Ring till personalavdelningen och skicka sedan in dina handlingar. En av tio har något som sticker ut och jag tycker ofta att det är kombinationen av formellt och informellt som fångar mitt intresse.

Maria: Läs annonsen och be att få förtydligat vad som eventuellt är oklart. Sedan är det viktigt att lyfta fram varför DU skulle passa bra för det specifika jobbet.

 

 

Hur ska jag marknadsföra mig om jag inte har så mycket erfarenhet att komma med?

Martin: Ett bra exempel är att vara med på arbetsmarknadsdagar där du får kontakt med företagsrepresentanter direkt. Sedan är det viktigt att vara ärlig, ofta märks det om man använder floskler.

Roland: Förutom det rent formella är det viktigt att vara personlig i sitt brev. Man ska inte vara för blyg och formell – det gäller att skriva på ett sätt som känns inspirerande att läsa.

Kerstin: Något man kan göra är att i sin kontakt med företaget ha fångat upp dess mål och värderingar. Det märks om man har lagt ner tid och gjort ett ordentligt grundarbete.

Daniel: Man får peka på att man kan tillföra desto mer energi och drivkraft, att man är beredd på att jobba med ett brett spektrum av arbetsuppgifter. Framhåll gärna i ditt cv att du behärskar ny teknik.

Annelie: Det är bra att lyfta fram de få erfarenheter man har och vad man lärde sig på det. Sedan är det intressant att veta vad det finns för ambition. Då kan jag se var den här personen skulle passa.

Maria: Beskriv dina starka egenskaper och lyft fram det du är bra på. Det är också viktigt att beskriva vad du önskar lära dig och förtydliga vilka områden intresse för utveckling finns.

 

 

Kan det vara dåligt för min karriär att ta ett jobb som jag egentligen är överkvalificerad för?

Martin: Har det varit lågkonjunktur ser jag hellre någon som har jobbat än någon som inte gjort något men samtidigt får det inte gå för lång tid heller.

Roland: Jag tror att det är ett jättebra sätt att komma in i organisationen. Att göra karriär handlar om att leverera. Levererar du får du uppmärksamhet och mer ansvar och nya möjligheter uppstår.

Kerstin: Nej, det gäller att visa att man är beredd att jobba och det är inte till ens nackdel. Sedan är det ett sätt att komma in på ett företag och visa att man är en bra person.

Daniel: Nej, om du inte blir kvar alltför länge utan snarare ser det som en språngbräda att ta dig vidare från. Dessutom kan det vara ett bra sätt att ta sig in i ett företag och visa att man vill ta sig framåt.

Annelie: Om det är en lägre nivå inom rätt bransch är det ett bra sätt att bygga upp sin kompetens.

Maria: Jag kan tänka mig att det till och med är tvärtom, att du har möjlighet att ”bredda dig” även om det kvalifikationsmässigt inte går helt i linje med din utbildning/erfarenhet.

 

 

Text: Sara Lidjan

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
2 Sep 2014 08:36
PERSONLIG UTVECKLING Semestern känns som ett avlägset minne och livet likaså? Knappast. Här får du de bästa tipsen för en höst fylld av livsglädje.
Inga kommentarer: Kommentera
1 Sep 2014 08:28
SÖKA JOBB Att hantera en anställningsintervju när du blev sparkad från ditt senaste jobb kan vara trixigt. Här får du tipsen som gör dig till vinnare trots tidigare nederlag.
Inga kommentarer: Kommentera
29 Aug 2014 09:03
CV OCH PERSONLIGT BREV Gör inte misstaget och tro att ett cv duger i all evighet. Så här ser du till att hålla det fräscht!
Inga kommentarer: Kommentera
28 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Det är inte bara på bröllop du behöver ha koll på koden när det gäller klädsel. Även i affärsvärlden finns det tillfällen då det är viktigt med koll för att inte göra en klädtabbe.
Inga kommentarer: Kommentera
27 Aug 2014 08:42
PERSONLIG UTVECKLING Långtifrån alla vill eller kan vara den som syns och hörs mest. Här tipsar författaren Linus Jonkman om hur introverta personer tacklar jobbsökande och fördomar.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Aug 2014 07:04
SÖKA JOBB Älskar du dig själv mer än något annat? Då kan det hända att du lyckas bättre än andra när det är dags för anställningsintervju, visar en ny amerikansk studie.
Inga kommentarer: Kommentera
25 Aug 2014 08:15
STRESS OCH BALANS Med tabata-träning kommer du i form på bara 20 minuter. Så passa på att förläng sommaren med ett pass utomhus! Här tipsar experten Caroline Nilsson om träningschema och upplägg.
Inga kommentarer: Kommentera
22 Aug 2014 08:22
PÅ JOBBET Kaffe- eller temuggen på jobbet är för många vad en snuttefilt är för ett barn. Här hittar du sex originella muggar som du lär hålla hårt i.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
PÅ JOBBET Att vara ny på jobbet kan vara både spännande och skrämmande. Luta dig mot de här tipsen så kommer du snabbt in i både arbetsuppgifter och gemenskap.
Inga kommentarer: Kommentera
21 Aug 2014 07:00
SÖKA JOBB Många är vi som har varit darrande nervösa inför en anställningsintervju. Lyckligtvis finns det retorikexperter som Elaine Eksvärd, som har full koll på hur du klarar intervjun och ökar din attraktionskraft i jakten på drömjobbet.
Inga kommentarer: Kommentera
20 Aug 2014 08:24
SÖKA JOBB Dags för jobbintervju? Då får du inte missa att ställa frågorna som kan avgöra din framtid på företaget.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Aug 2014 08:22
AKTUELLT Sverige har en generös lagstiftning när det gäller föräldraledighet jämfört med många andra länder. Men har du koll på vad du har rätt till?
Inga kommentarer: Kommentera
18 Aug 2014 11:53
PERSONLIG UTVECKLING Sommaren må vara över men det betyder inte att du inte kan ta med dig de mest inspirerande karriärhistorierna från ”Sommar” i P1 in i hösten. Här tipsar Shortcut om sex poddar du inte får missa!
Inga kommentarer: Kommentera
14 Aug 2014 07:03
NÄTVERKA Att din profilbild i diverse sociala medier spelar stor roll för hur du uppfattas är självklart. Men hur ser egentligen den perfekta bilden ut i karriärsammanhang, som på Linkedin? Shortcut vet.
13 Aug 2014 14:15
STRESS OCH BALANS Tillbaka på jobbet efter semestern med en känsla av meningslöshet där arbetslusten borde finnas? Vi har tipsen som får dig på banan.
13 Aug 2014 10:09
PERSONLIG UTVECKLING Lycka. Ett abstrakt begrepp som du aldrig riktigt kunna identifiera dig med? Glöm det. Här har du receptet som tar dig raka vägen till lyckliga livet.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Aug 2014 11:23
PERSONLIG UTVECKLING Ditt utseende eller din kunskap kan vara rejäla maktfaktorer. Här får du veta vilka egenskaper du kan utnyttja för att skaffa dig mer makt.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Aug 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Planerar du att göra lång och framgångsrik karriär? Då ska du springa. Så lite som fem minuter om dagen ger dig om inte evigt, så åtminstone längre liv.
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 20:00
AKTUELLT Det gäller att hänga med. I dag har vi nämligen inga ursäkter att inte bete oss miljösmart. Här är de senaste trenderna som underlättar ditt liv!
Inga kommentarer: Kommentera
6 Aug 2014 08:29
PÅ JOBBET Har du siktet inställt på en kollega? Då är det stor sannolikhet att du jobbar inom en viss bransch. Dras du däremot till något helt annat? Du är inte ensam.
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |
10 tips som gör dig ekonomiskt oberoende
4 Aug 2014 08:43
Så byter du ut 4 cv-klyschor
31 Jul 2014 07:00
Rösten som gjort en egen karriär
30 Jul 2014 08:51
Det vinnande ledarskapet
26 Jul 2014 08:29
Sex viktigt på semestern
24 Jul 2014 07:00
9 tips – så fixar du ett vinnande cv
23 Jul 2014 18:00
Porträttet: Vältaliga Elaine Eksvärd
23 Jul 2014 08:17
Expertsvar: Hur blir jag sökbar på Linkedin?
21 Jul 2014 10:42
Douglas Roos 3 bästa framgångstips
17 Jul 2014 07:00
Vägen till en meningsfull tillvaro
16 Jul 2014 08:53
Så stressar du ner – på en vecka
14 Jul 2014 09:14
Sista minuten-tips för att sadla om
11 Jul 2014 08:40
Gör Linkedin till ditt bästa verktyg
10 Jul 2014 07:00
Sov dig smartare – så här gör du
9 Jul 2014 09:10
Smarta sommartips för små plånböcker
7 Jul 2014 08:05
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 135 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidsföretagen

SPONSRAT INNEHÅLL
Jobba på något av Framtidsföretagen:

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!