Foto: Istockphoto

Fixa en vinnande spontanansökan

18 Dec 2008 15:25
1
0
16622 visningar
Vet du var du vill jobba? Grattis! Då kan du skicka in en spontanansökan direkt till företaget – kanske leder det till att du får drömjobbet. Här ger sex personalchefer sina bästa råd.

Från Qbranch: Martin Brorson, konsultchef

Från IKEA: Roland Idemyr, HR-chef

Från Kaupthing bank: Kerstin Unger, personaldirektör

Från LFV: Daniel Olofsson, HR-chef

Från JM: Annelie Roempke, personlansvarig

Från Sandvik AB: Maria Myrberg, personalansvarig

 

 

Vad är viktigast i en spontan-ansökan?

Martin: Det viktigaste är att den sökande har gjort en grundlig research om företaget. Det får inte vara en mall som har skickats ut till flera andra företag.

Roland: Att man skickar sin spontanansökan till rätt avdelning. Om du vill jobba som marknadsförare ska du skicka ansökan till marknadschefen, inte HR-chefen som många gör.

Kerstin: Att man är kunnig och påläst om företaget. Det imponerar!

Daniel: För mig är inte brevet det allra viktigaste, utan ett tydligt och klart cv. Det ska helst inte vara längre än två sidor.

Annelie: Det kan vara bra att skriva inom vilket område man vill jobba, till exempel projektering, produktion eller inredning. Många skriver bara vad de kan och har jobbat med tidigare.

Maria: Att beskriva vem man är (personliga egenskaper, styrkor) och varför man söker jobbet eller är intresserad av att jobba på företaget.

 

 

Nämn några sätt att hitta jobb som få tänker på!

Martin: Det bästa är att visa intresse för företaget och se möjlig-heter med att ta sommarjobb eller jobba några timmar i veckan vid sidan av studierna. Ett exempel kan vara att jobba med testning av mobiltelefoner.

Roland: Förutom att leta på nätet, i dags och fackpress är ett annat bra sätt att knyta kontakter genom praktik och ex-jobb. Det blir som en sorts provtjänstgöring.

Kerstin: Det är viktigt att man som student är aktiv, i kåren, på studentdagar och i nätverk. Arbetsmarknadsdagarna är ett bra sätt eftersom man då kommer i kontakt direkt med arbetsgivaren. Vi har anställt studenter på detta sätt.

Daniel: Ett fel som många gör är att till ett stort företag skicka sitt cv till personalchefen. Är man till exempelvis civilekonom är det mer fruktsamt att skicka in sin ansökan direkt till ekonomichefen.

Annelie: Erbjud dina tjänster under en period som ett projekt, till exempel att städa arkivet. Det kan vara ett sätt att komma in på ett företag och få möjlighet att visa vem man är.

Maria: Att söka jobb via intern­annonser kan vara ett effektivt sätt.

 

 

Hur ska jag gå till väga rent konkret när jag söker jobb?

Martin: Man måste ta reda på vad marknaden vill ha och ställer för krav. Det går inte att hoppa över något steg utan man måste alltid vara beredd att göra grunderna i arbetet först. Sedan avancera.

Roland: Det första steget är att fundera på vad du vill jobba med. Är du ekonom, vill du då jobba som business controller eller som marknadsförare? Det är viktigt att man har målstyrt sin ansökan.

Kerstin: Jag tycker att det viktigt att vara specifik i sin ansökan. Vilka områden intresserar mig, vad vill jag arbeta med och varför passar detta mig.

Daniel: Det bästa och mest effektiva är att ha många trådar ute, men sedan vänta ungefär två veckor med att följa upp. Man får inte vara för pushig. Det gör mig bara irriterad eftersom vi får in många spontanansökningar.

Annelie: Ring till personalavdelningen och skicka sedan in dina handlingar. En av tio har något som sticker ut och jag tycker ofta att det är kombinationen av formellt och informellt som fångar mitt intresse.

Maria: Läs annonsen och be att få förtydligat vad som eventuellt är oklart. Sedan är det viktigt att lyfta fram varför DU skulle passa bra för det specifika jobbet.

 

 

Hur ska jag marknadsföra mig om jag inte har så mycket erfarenhet att komma med?

Martin: Ett bra exempel är att vara med på arbetsmarknadsdagar där du får kontakt med företagsrepresentanter direkt. Sedan är det viktigt att vara ärlig, ofta märks det om man använder floskler.

Roland: Förutom det rent formella är det viktigt att vara personlig i sitt brev. Man ska inte vara för blyg och formell – det gäller att skriva på ett sätt som känns inspirerande att läsa.

Kerstin: Något man kan göra är att i sin kontakt med företaget ha fångat upp dess mål och värderingar. Det märks om man har lagt ner tid och gjort ett ordentligt grundarbete.

Daniel: Man får peka på att man kan tillföra desto mer energi och drivkraft, att man är beredd på att jobba med ett brett spektrum av arbetsuppgifter. Framhåll gärna i ditt cv att du behärskar ny teknik.

Annelie: Det är bra att lyfta fram de få erfarenheter man har och vad man lärde sig på det. Sedan är det intressant att veta vad det finns för ambition. Då kan jag se var den här personen skulle passa.

Maria: Beskriv dina starka egenskaper och lyft fram det du är bra på. Det är också viktigt att beskriva vad du önskar lära dig och förtydliga vilka områden intresse för utveckling finns.

 

 

Kan det vara dåligt för min karriär att ta ett jobb som jag egentligen är överkvalificerad för?

Martin: Har det varit lågkonjunktur ser jag hellre någon som har jobbat än någon som inte gjort något men samtidigt får det inte gå för lång tid heller.

Roland: Jag tror att det är ett jättebra sätt att komma in i organisationen. Att göra karriär handlar om att leverera. Levererar du får du uppmärksamhet och mer ansvar och nya möjligheter uppstår.

Kerstin: Nej, det gäller att visa att man är beredd att jobba och det är inte till ens nackdel. Sedan är det ett sätt att komma in på ett företag och visa att man är en bra person.

Daniel: Nej, om du inte blir kvar alltför länge utan snarare ser det som en språngbräda att ta dig vidare från. Dessutom kan det vara ett bra sätt att ta sig in i ett företag och visa att man vill ta sig framåt.

Annelie: Om det är en lägre nivå inom rätt bransch är det ett bra sätt att bygga upp sin kompetens.

Maria: Jag kan tänka mig att det till och med är tvärtom, att du har möjlighet att ”bredda dig” även om det kvalifikationsmässigt inte går helt i linje med din utbildning/erfarenhet.

 

 

Text: Sara Lidjan

Kommentarer

Du måste logga in eller registrera dig som medlem på Shortcut för att kommentera.
26 Jul 2014 08:29
LEDARSKAP Har du siktet inställt på en chefskarriär? Erik Ringertz utsågs till Årets Chef 2014 och här delar han med sig av sina bästa ledarknep.
Inga kommentarer: Kommentera
24 Jul 2014 07:00
STRESS OCH BALANS Semester är lika med laddning av batterierna. Och många svenskar gillar att gör det i sänghalmen.
23 Jul 2014 18:00
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ser du till att just ditt cv sticker ut så att du blir kallad till intervju? Här är 9 konkreta tips.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jul 2014 08:17
PÅ JOBBET Hon har föreläst med Tony Blair, är en av Sveriges mest ­eftertraktade retoriker och är just nu ­aktuell med sin femte bok, Vardagsmakt. För Shortcut berä­ttar Elaine Eksvärd om ­hybris och vägen genom djupa dalar och höga toppar. ­
Inga kommentarer: Kommentera
21 Jul 2014 10:42
CV OCH PERSONLIGT BREV Hur ska du göra om du söker jobb inom olika branscher och nischer, och du vill bli hittad på rekryteringssajter? Shortcuts rekryteringsexpert Håkan Sandberg vet.
Inga kommentarer: Kommentera
17 Jul 2014 07:00
DRIVA EGET Han är en framgångsrik ­entre­prenör, riskkapitalist och maratonlöpare med fullt fokus på svart ­bälte i karate. Douglas Roos vet vad som krävs för att sätta upp mål och nå dem. Här ger han dig svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
16 Jul 2014 08:53
PERSONLIG UTVECKLING Ung, kvinna, högutbildad och kär? Grattis. Då har du kammat hem storvinsten när det gäller att hitta en meningsfull tillvaro.
Inga kommentarer: Kommentera
14 Jul 2014 09:14
STRESS OCH BALANS Det är långtifrån alla som kan, eller vill, ta fem veckors sammanhängande semester. Men det kan räcka med en vecka för att du ska känna dig som ny.
Inga kommentarer: Kommentera
11 Jul 2014 08:40
AKTUELLT Kommit på att du vill börja plugga till hösten, trots att du inte ansökte till någon utbildning? Lugn. Det finns fortfarande sätt att komma in.
Inga kommentarer: Kommentera
10 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Med hjälp av de här fem tipsen kan du göra Linkedin till ditt bästa karriärverktyg någonsin. Så missa inte!
Inga kommentarer: Kommentera
9 Jul 2014 09:10
STRESS OCH BALANS Vill du ha receptet på hur du kan prestera bättre på jobbet? Björn Hedensjö, författaren till boken En perfekt natt ger sina bästa tips.
Inga kommentarer: Kommentera
7 Jul 2014 08:05
AKTUELLT Sent ute med sommarplanerna och snålt med kronor på kontot? Inga problem. Shortcut har tipsen för en fantastisk sommar som inte kostar skjortan.
3 Jul 2014 07:00
NÄTVERKA Han har en podcast som kryper under skinnet på såväl den som blir intervjuad som den som lyssnar. Men hur hamnade den hyllade Kristoffer Triumf bakom mikrofonen och vilka ingår i hans nätverk? Här hittar du svaren.
Inga kommentarer: Kommentera
2 Jul 2014 08:31
PERSONLIG UTVECKLING Framgång kommer sällan eller aldrig gratis. Så siktar du högt se till att klara av de här fem punkterna dagligen.
30 Jun 2014 09:13
STRESS OCH BALANS Semestern är en viktig del för att behålla en bra hälsa. Här berättar stress- och arbetsmiljöforskaren Dan Hansson om hur vi maxar återhämtningen.
Inga kommentarer: Kommentera
26 Jun 2014 07:00
PENGAR Du lägger ruskigt stor del av din inkomst på saker du inte vill ha eller ens behöver. Men nu finns lösningen i form av en app!
25 Jun 2014 09:03
DRIVA EGET Entreprenörsskapet blomstrar i Sverige. En ny rapport visar att antalet entreprenörer fördubblats de senaste åren. Här tipsar vi hur du också kan lyckas med eget företag.
Inga kommentarer: Kommentera
23 Jun 2014 09:22
SÖKA JOBB Hur gör du om du har två jobbintervjuer på gång, kan du vänta med att ge besked innan du vet hur det gått på båda? Shortcuts HR-expert reder ut.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 09:31
PERSONLIG UTVECKLING Sju sorters blommor i all ära, bjud skallen på mängder av inspirerande läsning istället för pollenallergi.
Inga kommentarer: Kommentera
19 Jun 2014 07:00
PÅ JOBBET Glöm Gustav Vasa, Karl XII och Olof Palme, historien är inte så mansdominerad som skolböckerna har fått oss att tro. Låt dig inspireras av kvinnorna som styrt både företag och hela riken!
Inga kommentarer: Kommentera

Senaste artiklarna

första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |
Så semestrar du bort jobbvärken
18 Jun 2014 09:06
4 tips för att komma till skott
16 Jun 2014 08:42
"Borde hängas i en hudfärgad strumpbyxa"
13 Jun 2014 08:10
Här spräcks myten om föräldraledigheten
12 Jun 2014 09:32
Utlandstjänsten förändrade synen på livet
12 Jun 2014 07:00
Vem är du – i dag?
11 Jun 2014 08:13
3 TED talks du inte får missa
9 Jun 2014 11:50
Låt dig inte luras på sommarjobbet
7 Jun 2014 08:20
Poserna som ger dig högre lön
5 Jun 2014 07:00
Engagera genom att kommunicera
4 Jun 2014 08:23
Yrkena med högst sjukfrånvaro
3 Jun 2014 08:13
Här är kändisarnas första sommarjobb
2 Jun 2014 08:40
100 år tills lönerna är jämställda
30 May 2014 08:51
Testa dig: Är du för snäll?
28 May 2014 13:12
Tisdagar mest olycksdrabbade
27 May 2014 12:46
första |
föregående |
1 2 3 4 5 ... 134 |
nästa |

Sök artiklar

Sök

Framtidens kvinnor

SPONSRAT INNEHÅLL
Företagen för framtidens kvinnor

Shortcutjobb

Gratis CV-granskning


Ta chansen att få ditt CV granskat i Shortcuts CV-akut!
» Så här gör du

 

Kontakta oss!


Har du frågor, förslag, synpunkter, tankar eller idéer om Shortcut? Vi blir jätteglada av att höra från dig!
» Maila oss här!